Preverjanje besedila je pomembno za dober vtis na bralca

Preverjanje besedila je nujno, če hočete zagotoviti, da bo na bralce, katerim tekst namenjate, vaše sporočilo naredilo dober vtis. To je še posebej pomembno pri marketinških sporočilih, v katerih ni prostora za spodrsljaje. Osnovno je seveda slovnično preverjanje besedila, saj je absolutno prva prioriteta, da se izvede popravljanje slovničnih napak, ki najbolj kazijo tekst in avtorja spravljajo v dokaj neroden položaj, ker se zdi, kot da je površen oz. nepazljiv, saj na tak način izkazuje podcenjujoč odnos do bralca. Popravilo besedila je torej v tem primeru nujno, da se bralec iz vsebine ne preusmeri na formo sporočila. Slednje je nočna mora vsakega avtorja besedila: namesto da bi podal sporočilo bralcu, se bralec ukvarja s formo in vsebino popolnoma ignorira. To je absolutno najbolj črn scenarij, ki si ga lahko avtor zamisli.

 

Preverjanje besedila lahko gre še za eno stopnjo naprej

Preverjanje besedila se lahko osredotoči na slovnično preverjanje besedila, ki se ga razširi še s popravki na področju besedišča oz. pravopisa. V tem primeru gre za klasično lektoriranje. Vedno je prisotno jabolko spora, ali lektoriranje vključuje tudi slogovne popravke ali ne. Včasih se popravljalec besedila s slogom sploh ni ukvarjal, saj je bil ta v celoti prepuščen avtorju. Danes pa se vse več lektorjev ukvarja tudi s slogom. Naša delovna politika je, da si vsak avtor zasluži svoj slog. Če lektor povozi avtorjev slog, dejansko vsili svojega, kar ni prav, ker s tem iz teksta izgine avtorjeva karakterna nota. Avtor takšnega teksta običajno sploh več ne prepozna. V našem podjetju menimo, da to ni prav, zato izvajamo le absolutno nujno slogovno popravilo besedila, razen če je dogovor drugačen. Da delamo prav, nam nezavedno potrdi kar dosti strank, ki izrecno zahtevajo, da se izvede izključno popravljanje slovničnih napak – drugih popravkov ne želijo. Ne da bi jih vprašali, se zavedamo, da to pravijo zato, ker imajo slabe izkušnje z lektorji, ki so jim povozili slog, kar strankam niti malo ni bilo všeč.

 

Popravljalec besedila lahko po dogovoru besedilo tudi ekstremno preoblikuje

Obstaja pa tudi preverjanje besedila, ki pravzaprav ni več samo to, ampak gre za ekstremno preoblikovanje. To z lektoriranjem nima nobene povezave več in tu pogosto ne gre zgolj za slogovne popravke popravljalca besedila. Gre za storitev, s katero želi avtor dobiti perfektno jezikovno oblikovano besedilo, ki ga sam nikakor ni zmožen izvesti, zato potrebuje besedno veščega profesionalce, ki bo na njegovo predlogo v bistvu napisal perfektno oblikovan tekst. Gre za storitev, ki je nekje med lektoriranjem copywriting pisanjem tekstov. Pri slednjem sicer avtor napiše tekste sam, vendar pa pri storitvi, ki jo opisujemo predlogo napiše naročnik, saj se mu zdi to enostavneje, ker si na tak način zagotovi, da so v tekst vključene vse informacije, ki lahko pri načinu copywrite pisanja tudi izpadejo.

preverjanje besedila - napake

 

Popravljalec besedila si ne sme privoščiti naslednjih napak

Popravljalec besedila mora paziti, da ne zagreši nekaterih hudih napak, ki bi skazile vsebino teksta. Po naših izkušnjah, si nekateri prepotentni lektorji vse pogosto privoščijo vsebinske napake. Gre za jezikovni »božji kompleks«, v skladu s katerim lektor misli, da stvari bolje obvlada kot avtor. Tak lektor si potem dovoli spremembe besedišča in celo preoblikovanje vsebine, kar je popolnoma nekorektno, saj v primeru, če gre za strokovni tekst on ali ona nikoli ne more imeti večjega znanja, kot ga ima avtor, ki je strokovnjak, četudi gre za študenta, ki se pripravlja na diplomo. To, kar opisujemo, so napake najhujše vrste, ki imajo neprimerno večjo težo kot spregledano ločilo ali neupoštevano pravopisno pravilo. Vsebina je sveta in mora ob preverjanju besedila vedno ostati nedotaknjena.

 

Preverjanje besedila za tekste vseh vrst

Preverjanje besedila v našem podjetju opravljamo za vse najrazličnejše tekste. Ne bomo vas pustili na cedilu, če imate še tako zahteven strokovni tekst, saj tu res preverimo vse. Seveda sprejemamo tudi vsa mogoča besedila na poljudni ravni in marketinška besedila. Sprejemamo tudi krajša literarna besedila, čeprav to ni ravno naše najbolj priljubljeno področje, ker je dokaj specifično. Če se vam s preverjanjem besedila mudi, smo prav tako pravi naslov, saj smo specializirani za urgence, kar še posebej pride prav našim strankam, ki študirajo. Predlagamo vam, da nam pošljete v MS Wordu, saj je to edini format, ki ga preverjamo. Če imate tekst v kakšnem drugem formatu, vas prosim, da nam ga pred pošiljanjem pretvorite v Word.